Biografie

Onder de naam Fermate is Fer Koolen sinds 2001 bezig om, samen met enkele andere door de wol geverfde muzikanten, dialektpop te spelen. Het limburgstalige repertoire bestaat grotendeels uit geheel eigen geschreven nummers, aangevuld met enkele covers met eigen teksten of eventueel dialektnummers van andere artiesten. Fer heeft veel ervaring opgedaan met het schrijven van eigen teksten op bestaande nummers voor allerlei (vrolijke) doeleinden, zoals bonte avonden, carnavalsliedjes, feesten, kindervakantiewerk etc. Vanaf z’n 13e tot ongeveer 25e jaar schreef en speelde hij, al dan niet samen met anderen, cabaretachtige stukken compleet met sketches en liedjes voor allerlei gelegenheden. Sinds het einde van de vorige eeuw is hij hier in een serieuzere vorm mee bezig en dan ook met eigen muziek. Zijn medewerking aan de cd “Wermer as Vandaag” van Ton Engels, waarop hij met Eric Coenen een groot deel van de achtergrondzang (zinge en met bedinke) voor z’n rekening nam, vormde daarbij een bron van inspiratie. Voor het schrijven van de nummers heeft hij in 2000 een zeer ervaren partner gevonden in Huib Levels, die in vele popgroepen (met eigen nummers) speelde, en 10 jaar lang de muziek schreef voor het roggelse dialektcabaret “Puik”. Nadat Fer en Huib een 7 tal nummers hebben geschreven wordt een begeleidingsband bij elkaar gezocht en het 1e optreden volgt op het "Ell-Nino" festival in de zomer van 2001. In het voorjaar van 2002 krijgt Fermate de kans de nummers op te nemen in de "downside" studio in Neerkant. Deze opnamesessie moet vanwege een blessure van Huib worden stopgezet. In de zomer blijkt dat de klachten van Huib veel serieuzer zijn dan eerst werd aangenomen. De diagnose kanker leidt tot een zware operatie en diverse behandelingen. In het voorjaar van 2003 is Huib weer dusdanig opgeknapt dat met de opnames verder kan worden gegaan. Diverse gitaarpartijen, solo's en effecten worden ingespeeld maar ook nu gaat het mis met de gezondheid van Huib en kan het project niet in zijn geheel worden afgemaakt. Huib maakt tijdens zijn ziekte diverse malen kenbaar dat het zijn grote wens is een en ander af te maken, hij gelooft heilig in de ingeslagen weg. Het heeft niet zo mogen zijn, Huib is op 7 januari 2004 overleden, tijdens de begrafenisdienst spelen de bandleden zijn nummer "'t is Tied".

Bezetting “Fermate” tijdens 1e optreden en 1e opnamesessie:
Fer Koolen – zang, gitaar, accordeon
Huib Levels – gitaar, zang
Rob Mennen – toetsen, zang
Ruud Delissen – basgitaar, zang
Erik den Heyer - drums

Naar aanleiding van de ziekte van Huib en het overlijden van een andere muziekvriend Peter Kessels schrijft Fer in de loop van 2003 het nummer "Edere Daag". Huib heeft nooit geweten dat het nummer bestond. "Edere Daag" wordt voor het eerst gespeeld tijdens de begrafenisdienst van de schoonvader van Fer, die op dezelfde dag als Huib wordt begraven. Fer wordt daarbij begeleidt door het jazztrio "Sprinkhuizen, Fennis en Didderen" waarin de schoonbroer van Fer, Jo Didderen, speelt. In het voorjaar van 2004 is voor Fer de tijd aangebroken om de draad weer op te pakken en te proberen het opgenomen materiaal af te maken en uit te brengen. Eerst wordt "Edere Daag" opgenomen met een vernieuwde band en vervolgens "'t is Tied" verder afgewerkt en gemixed. In het programma "plat-e-weg" van Henk Hover op L1 radio volgt de officiële "wereldpremičre" van beide nummers op 24 juni 2004. De week daarna is de single "plat du Jour" ("Edere Daag" elke dag op de radio). "Edere Daag" komt vervolgens van niks op nr. 2 binnen in de L1 limbo top 10 en staat maar liefst 18 weken in die lijst.

Bezetting “Fermate” tijdens opnamesessie 2004:
Fer Koolen – zang
Joost Vergoossen – gitaar
Rob Mennen – toetsen, zang
Ruud Delissen – basgitaar, zang
Edward Venbrucx - drums

Na het succes van "Edere Daag" werkt Fer met de band en diverse gastmuzikanten verder aan het voltooien van het 1e album "Hojje!". Dit album wordt groots gepresenteerd op 13 augustus 2005 tijdens het straattheaterfestival van "Ell-Nińo", het jaarlijkse buitenfestival van de stichting Pop-Ell. Meer dan 750 bezoekers ontvangen het optreden en de cd heel enthousiast. Het 1e nummer "kerstboum inne kamer" komt als singel meteen van niks op 4 binnen in de L1 limbo top 10.................wordt vervolgt!! 

Bezetting “Fermate” nu en tijdens opnamesessie 2005:
Fer Koolen – zang
Gesuino Derosas – gitaar
Rob Mennen – toetsen, zang
Ruud Delissen – basgitaar, zang
Edward Venbrucx - drums